UA-47930539-1

Jan Pellegrom Organisatieadvies is helemaal thuis in de wereld van de gastouderopvang. Hieronder vindt u de brochures die u gratis kunt downloaden.  

Gratis brochures

De brochures voor 2018 zijn hieronder te downloaden.

Algemene informatie gastouders 2018

Aftrekbare kosten gastouder 2018

Voor uw belastingaangifte over 2017 kunt u die brochures hieronder vinden: 

Algemene informatie gastouders 2017 

Aftrekbare kosten gastouders 2017 


Download hier de brochures 2016: 

Algemene informatie gastouders 2016.pdf  

Aftrekbare kosten gastouders 2016.pdf


EXTRA INFORMATIE VOOR ZELFSTANDIGE GASTOUDERS

Als extraatje publiceren we hier ook enkele uitspraken van verschillende rechtbanken over de vraag of er in specifiek gevallen sprake was van winst uit onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden. Interessant voor gastouders die van plan zijn te starten als zelfstandig ondernemer of onlangs al van start zijn gegaan.


Een uitspraak uit 2012 leek voldoende zekerheid te bieden over de vraag of gastouders hun werkzaamheden als ondernemer kunnen uitvoeren.


Uitspraak rechtbank Arnhem 2012

Echter, in de zomer van 2016 kwam het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in een specifiek geval tot de uitspraak dat er geen sprake was van voldoende zelfstandigheid. Het vervelende van deze uitspraak is dat het Hof de rol van een gastouderbureau in een nieuw licht zet, waardoor deze uitspraak gevolgen kan krijgen voor meerdere gastouders. Het is duidelijk dat het Hof enkele aannames doet waar grote vraagtekens bij zijn te zetten. Helaas kan JPO geen enkele zelfstandige gastouder zekerheid geven over hun status als ondernemer. Het kennisnetwerkgastouderopvang.nl roept gastouders op zich bij hen te melden als zij 'gedoe' met de belastinginspecteur krijgen over hun zelfstandigheid


Uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 2016

Ondertussen zijn er gelukkig een paar nieuwe uitspraken gedaan door rechtbank en gerechtshof waarin wel is bepaald dat er  -in die individuele gevallen- sprake was van Winst uit Onderneming. Deze gastouders voldeden op meerdere gronden aan de eisen die worden gesteld aan een ondernemer. Zowel de rechtbank als het gerechtshof laten eigen acquisitie van klanten zwaar meetellen. Hieronder zonder verder commentaar twee recente uitspraken. Doe er in voorkomende gevallen uw voordeel mee:

Uitspraak ondernemerschap rechtbank Zeeland-West Brabant april 2017.pdf


Uitspraak ondernemerschap Gerechtshof Den Haag juli 2017.pdf


Brochures uit vorige jaren.

Mogelijk heeft u een keer informatie nodig uit eerdere jaren, bv. omdat de belastingdienst vragen aan u stelt. Oude brochures kunt u hieronder vinden:


Algemene brochure 2015

Algemene brochure 2014  

Algemene brochure 2013   

Algemene brochure 2012


Aftrekbare kosten 2015 

Aftrekbare kosten 2014 

Aftrekbare kosten 2013

Aftrekbare kosten 2012

Zoekt u de brochure uit een eerder jaar? Mail even naar info@janpellegrom.nl